O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

úterý 4. září 2012

Piráti jak Blesk

K tlaku USA na ostatní státy dochází také u zakladatele Wikileaks, Juliana Assange. Žádná vláda si netroufne odmítnout jeho vydání do USA, ačkoliv se jako australský občan žijící mimo USA nemohl provinit žádným porušením jejích zákonů. Přesto se uvažuje o jeho předání americké justici k potrestání, ačkoliv americké ministerstvo spravedlnosti dosud nedokázalo přesně formulovat, jaký trestný čin měl spáchat.
Kdybychom tyto věty uvedli do souladu s realitou, musely by znít takto:

K tlaku USA na ostatní státy dochází by podle názoru některých lidí mohlo dojít také u zakladatele Wikileaks, Juliana Assange. Žádná vláda si netroufne odmítnout jeho vydání nemůže - z čistě logických a právních důvodů, nikoli politických - poskytnout stoprocentní apriorní záruku, že ho nevydá do USA (v hypotetickém případě, že by Američané o jeho vydání požádali, což neudělali, ani zatím nenaznačili, že to udělat chtějí), mimo jiné i proto, že ačkoliv se jako australský občan žijící mimo USA nemohl celkem snadno provinit žádným porušením jejích amerických zákonů. Přesto se podle neověřených zdrojů, které nemusejí, ale mohou být jen něčí bujnou fantazií, uvažuje o jeho předání americké justici k potrestání vyšetřování, ačkoliv je zároveň třeba říci, že se americké ministerstvo spravedlnosti dosud nijak viditelně nezabývá otázkou, nedokázalo přesně formulovat, jaký trestný čin, pokud vůbec nějaký, měl spáchat.

Jenže s takovými formulacemi, uznejte sami, se nedá dělat politika.

Kromě toho je citovaný odstavec přilepen zcela nefunkčně, zpráva je o něčem úplně jiném - o zatčení spoluzakladatele Pirate Bay v Kambodži, a to na základě mezinárodního zatykače vydaného švédským soudem. Dotyčný Gottfrid Svartholm Warg (Piráti ve své tiskové zprávě zaměnili prostřední jméno za příjmení, ale to už je detail) byl ve Švédsku roku 2010 prvoinstančně odsouzen k roku vězení za porušování autorských práv, odvolal se, ale nepřišel k odvolacímu soudu a namísto toho zřejmě odjel ze země. Soud v jeho nepřítomnosti potvrdil první rozsudek. To vše se stalo, aniž by státnímu zástupci či soudci drželi agenti CIA revolver u ucha, aspoň já jsem toho názoru.

Assange, Pirate Bay, copyright, WikiLeaks, všechno v jednom chumlu, jak se to hodí. O tom, proč chtějí Švédové soudit Assange, se nemluví, protože to se naopak nehodí.

Demagogií tohoto typu Piráti diskreditují debatu přinejmenším o třech tématech: o budoucnosti copyrightu, o rozsahu a ochraně svobody slova (WikiLeaks) a o chování USA jako světového četníka. Všechna ta témata jsou závažná a politicky důležitá.

Třeba tím získají nějaké voliče mezi typickými čtenáři Blesku. Ale spíš si myslím, že ne. Rozhodně ale ztrácejí kredit u mnohých jeho nečtenářů, což je škoda.

Piráti.cz: Copyright omezuje politickou nezávislost států, ukazuje zatčení zakladatele The Pirate Bay v Kambodži

9 komentářů:

  1. K prvnímu odstavci.

    Podle Vás USA nikdy nikoho netlačí, zásadně ctí habeas corpus, nikdy nestíhají občany cizích zemí, kteří nikdy nevstoupili na území USA, vždy se všem dostane řádného procesu (obětem bezpilotních letounů asi post mortal). Nebudu tady dělat rešerši arogance, která je nejlépe zřejmá z http://cs.wikipedia.org/wiki/Projekt_pro_nov%C3%A9_americk%C3%A9_stolet%C3%AD

    Já tedy nevvím. Vy žijete v nějaké mediální fikci? V realitě podepřené vyjádřeními amerického minsterstva zahraničí a Obamovými projevy dobré vůle a lásky a věčného míru? Promiňte, ale že jiné strany dělají, že něco nevidí, neslyší, neumí to pojmenovat, to neznamená, že takoví budou i Piráti. Některým lidem se to nelíbí, je to prý neseriózní, já bych spíše ale řekl, že jim politická korektnost začíná přerůstat těžce přes hlavu a způsobuje neschopnost operativně poznávat a vypořádávat se s problémy dnešního světa.

    Vy popíráte i to, co vlastně dnes nepopírají ani samotné Spojené státy. A to už je co říci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Generalizace a nepochopení přečteného textu. Víc nemá cenu dodávat.

      David

      Vymazat
    2. jiri, s temi cizimi termity opatrne, skryvaji urcite rizoto ... (no a pak mozna take trochu zapracujte na pochopeni textu, ale to to uz je jen takova tresinka na dortu)

      Vymazat
  2. Švédové nechtějí Assange soudit. Alespoň ne oficiálně. Chtějí ho vyslechnout. Nebyl obviněn.

    Ale o tom se také nemluví, protože se to nehodí.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, výborně to vystihlo podstatu. A je opravdu škoda, že u Pirátů nezůstali už snad vůbec žádní lidi s mozkem. Přitom jich tam dřív bylo docela dost a stejně jako já tento spolek opustili před tím, než se ztrapní mezi širší veřejností. Je to nevyhnutelné a doufejme, že napáchají co nejmenší škody.

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel velmi přesně popsáno.
    Totální diletantství. Nejde snad psát bez překrucování faktů a přitom čtenářsky atraktivně?

    OdpovědětVymazat
  5. Sealed indictment - us vlada muze honit "zlocince" i kdyz oni o tom nevi. Jak se dostanou do jejiho dosahu - naf- a uz ho maji.

    OdpovědětVymazat
  6. Já rozhodně netrpím žádným anti-amerikanismem, ale nad některými kroky americké justice mi zůstává rozum stife :-) Obecně, když jakýkoliv stát stíhá cizího státního příslušníka a čin, který nespáchal na území onoho státu, tak se mi to nelíbí a přijde mi to nesmyslné.

    Řekněme, že v Bělorusku bude za urážku prezidenta 10 let vězení. Když já, občan ČR, napíšu v diskuzi na běloruském webu, že "Lukašenko je vůl" a udělám to z území ČR (aniž bych vytáhl paty z domova), tak mě přece nemůže stíhat Interpol na základě mezinárodního zatykače. U nás není urážka běloruského prezidenta trestným činem. Samozřejmě, už nikdy nemohu bez rizika vycestovat do Běloruska, ale nemohu tam být od nás vydán, dokonce ani kvůli vyšetřování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož byses daného trestného činu měl dopustit na webu, který je umístěný v Bělorusku, tak by tě stíhat klidně mohli. A klidně by mohl být vydán i mezinárodní zatykač, na základě kterého by tě nejspíš většina států také vydala. Jedinou výjimkou by byla ČR, která své vlastní občany vydat do ciziny nemusí.

      Jinak já použiju jiný příměr. Co když budu třeba v mezinárodních vodách a přes internet vyberu podvodně pár lidem jejich účty? Třeba když ty podvody provedu v Japonsku. Také si myslíš, že jsem beztrestný, když jsem v Japonsku nebyl a vlastně jsem nebyl na území žádného státu? Myslíš, že takováto krádež vlastně krádeží není, tedy ji nelze stíhat? Přesně toto je totiž prakticky totožný příklad s tím co jsi napsal.

      Vymazat